Edward van de Vendel

Over mij

foto's

Goud voor Misjka

Eind september 2023 werden Anoush Elman en ik verrast tijdens een lezing op een basisschool. Ernestine Comvalius, de voorzitster van de Griffeljury, kwam binnen - om te vertellen dat we met Misjka de Gouden Griffel 2023 gewonnen hadden. Hier zie je ons net daarná, toen we geïnterviewd werden voor het Jeugdjournaal.

Radio Kunststof met Liliane Saint-Pierre

Op 8 augustus 2023 mocht ik eenmalig het radio-interviewprogramma Kunststof van de NTR presenteren. Te gast was zangeres Liliane Saint-Pierre, en we spraken over haar bijna 60-jarige carrière.

Vuurland Leest Live!

In het kader van het literatuurproject Vuurland interviewen we soms schrijvers bij mij thuis. Dat gebeurt tijdens de Vuurlanddagen, waarop jonge auteurs samenkomen. In maart 2023 organiseerden we voor het eerst Vuurland Leest Live! Die avond kwamen de grote Koreaanse auteur Sang Young Park (van Liefde in de grote stad en Maak me eendimensionaal) en zijn vertaler Mattho Mandersloot naar mijn huis. Voor een gemengd publiek van auteurs, Koreaanse studenten en anderen sprak Vuurlands Thijs Joores (links op de foto) met Sang Young. Het was een fantastische avond.

Boekpresentatie Jelmer Soes

Jelmer Soes, met wie ik samenwerk voor Eurostory, schreef een fantastisch young-adultboek: KID. Op de boekpresentatie mocht ik hem en Juul met wie hij de podcast DNAzaten maakt, interviewen. We maakten van de interviews een live podcast die je hier kunt beluisteren.

KID gaat over een jongen die ontdekt dat hij een donorkind is, en dat hij meerdere halfbroers en -zussen heeft, iets wat Jelmer zelf overkwam. Dat ik het boek echt fantastisch vind, lees je hier.

De foto is van Mo Alzoabi.

Misjka

Misjka, het boek dat ik schreef op basis van verhalen van Anoush Elman, verscheen in augustus 2022. Eerder maakten we samen De gelukvinder.

Op deze foto zie je hoe we de verschijning van het boek vierden. Naast mij zie je Anoush, en naast hem Roya, zijn jongere zus, en dan Annet Schaap, die de prachtige tekeningen maakte.

Jacques Dohmen

Ik ben op een ouderwetse manier schrijver geworden - gewoon door mijn gedichten per post op te sturen. Redacteur Jacques Dohmen van Querido viste ze eruit en stuurde me een brief om te zeggen dat hij ze leuk vond. Daar kwam mijn eerste boek Betrap me van. Hij werd mijn eerste redacteur, aan wie ik heel veel te danken heb. Hier zie je ons samen op een foto uit 2005.

Sam

Toen ik in 2009 bij mijn broer in Canada op bezoek was, kwam er een hond aanlopen die besloot bij mijn neefje en nichtje te gaan wonen - ze noemden hem Sam, en ik schreef later Toen kwam Sam en De raadsels van Sam over hem.

25 jaar Woutertje Pieterseprijs

Bij de viering van 25 jaar Woutertje Pietersprijs kwamen vele winnaars bijeen. Op de bovenste rij zie je Wim Hofman, Bart Moeyaert, Toon Tellegen, Anne Provoost, Harrie Geelen, Harm de Jonge, Fleur van der Weel, Carli Biessels, Geerten ten Bosch, Anne Vegter. Onderste rij: Imme Dros, Margriet Heymans, Ted van Lieshout, Benny Lindelauf, ik, The Tjong Khing en Hans Hagen.

Eurostory 2018

Samen met de andere redacteuren van Eurostory vlak voor de finale van het Eurovisie Songfestival 2018, in Portugal. Van links naar rechts zie je Zeno Kapitein, Jelmer Soes en Dave Boomkens. Met de laatste twee schreef ik Het Eurovisie Songfestival.

Marije's Vosje

Als alle tekeningen voor een boek klaar zijn is het goed om de tekst en de beelden naast elkaar te leggen en te kijken hoe alles samenkomt (of nog wat te corrigeren). Hier bracht Marije Tolman al haar tekeningen voor Vosje mee, en keken we op de uitgeverij naar het doorlopende verhaal.

Siem de Jong

Voetballer Siem de Jong tekent de exemplaren van de kampioenseditie van het boek Ajax wint altijd (2011).

John Green

In 2012 verscheen Een weeffout in de sterren, de Nederlandse vertaling van John Greens beroemdste boek The fault in our stars. Naar aanleiding daarvan mocht ik John een uur lang interviewen in De Balie, georganiseerd door uitgeverij Lemniscaat en Marieke Verhoeven, met een speciale bijdrage van Ionica Smeets (een lezing onder de titel The Math in Our Stars).

Pim Lammers en Milja Praagman

Toen Pim Lammers en Milja Praagman in 2017 hun prentenboek Het lammetje dat een varken is presenteerden, mocht ik hen interviewen.

Pim Lammers en Sarah van Dongen

In september 2022 kwam Ik denk dat ik ontvoerd ben uit, de eerste dichtbundel van Pim Lammers, met tekeningen van Sarah van Dongen. Opnieuw mocht ik hen beiden over het ontstaansproces van het boek interviewen.

Zeven

Zeven jaar - in groep 4, bij juf Anneke, op de School met den Bijbel in Beesd.

Andy & Jill

Ik vertaal met veel plezier de boeken van Andy Griffiths en Terry Denton, zoals de serie over De waanzinnige boomhut. Hier zijn we backstage voor een optreden van Andy, en van links naar rechts zie je Andy, zijn vrouw Jill (die ook in de boeken voorkomt!), ikzelf en uitgeefster Sofie Van Sande van Lannoo.

Rob van Loon

Zowel voor het boek Stem op de okapi als voor Sofie en de olifanten sprak ik met de geweldige Rob van Loon, die jarenlang okapi- en olifantenverzorger in Diergaarde Blijdorp was geweest. Hier interview ik hem op de boekpresentatie in de Rotterdamse boekhandel Donner (2016).

Gary Northfield

In het najaar van 2021 interviewde ik Gary Northfield tijdens het Internationaal Literatuur Festival Utrecht, met name over zijn boeken over Julius Zebra (de serie die ik mag vertalen, bij uitgeverij Luitingh Sijthoff). Foto: Carlijn van Ravenstein.

Jacques Vriens

Jureren tijdens een voorleeswedstrijd met een door mij erg bewonderde collega, Jacques Vriens.

Oliver

In 2015 kwam Oliver, het derde deel van de trilogie over Tycho en Oliver uit. Bij de boekpresentatie lieten we filmpjes zien waarin Thomas Stam (links) en Wouter van Dijke (rechts) respectievelijk Tycho en Oliver hadden gespeeld.

Beorn Nijenhuis

Voor ons boek De jongen die met de dieren schaatste hielden Beorn Nijenhuis en ik een boekpresentatie. Te gast waren o.a. Beorns ouders, legendarisch sportverslaggever Mart Smeets en oud-schaatser Erben Wennemars (aan de telefoon).

Rekenen voor je leven

In 2022 kregen Ionica Smeets en ik een Zilveren Griffel voor ons boek Rekenen voor je leven. De uitreiking was op een boot. Het was extra feestelijk doordat ook Floor de Goede een bekroning kreeg: een Bronzen Penseel!

Nacht van de Poëzie

In 2016 mocht ik optreden tijdens de Nacht voor de Poëzie (foto Anna van Kooij). Je kunt het optreden ook terugzien: hier.

Vlaamse Kinder- en Jeugdjury

Tekenaars Floor de Goede, Ype + Willem en ik kregen voor Sofie en de pinguïns de eerste prijs van de Vlaamse Kinder- en Jeugdjury (2012). Hier zie je naast de presentator Ype Driessen en naast mij Floor de Goede.

Flo & Ype & Willem

Aueursfoto, gemaakt tijdens een feestje van uitgeverij Querido, met van links naar rechts Willem Stam, Floor de Goede en Ype Driessen. Samen maakten we de reeks van zes boeken, die met Sofie en de pinguïns (2010) begon.

Zilver met Marije

Toen Marije Tolman en ik in 2019 voor ons boek Vosje zowel een Zilveren Penseel (voor de tekeningen) als een Zilveren Griffel (voor de tekst) kregen, gingen we nog diezelfde dag naar de duinen waar Marije foto's had gemaakt voor het boek.

Ajax wint altijd

In 2009 kwam mijn eerste boek over de voetbalclub Ajax uit, Ajax wint altijd. Binnen de club waren de spelers Gregory van der Wiel en Siem de Jong 'ambassadeurs' voor dit boek, ik mocht ze meerdere keren spreken. Bij de presentatie was er ook een elftal kinderen dat goede vragen had ingestuurd.

Gouden Lijst

In 2016 won ik de Gouden Lijst voor mijn boek Oliver. Ik mocht hem op de Dag van de Jonge Jury in ontvangst nemen.

Okapi in Antwerpen

Voor Stem op de okapi, het boek dat ik met Martijn van der Linden maakte, bezocht ik o.a. de okapi's in de dierentuin van Antwerpen. En of ik ook dichterbij wilde komen? Of er een wilde aaien? Het werd het hoogtepunt van mijn bezoek.

White Ravens Festival

In 2018 mocht ik deelnemen aan het White Ravens Festival in München. Er waren geweldige collega's uit allerlei landen te gast. Je ziet hier (bovenste rij) o.a. Jason Reynolds, Gusti, Piotr Karski, Sally Nicholls en Lea-Lina Oppermann. En onder o.a. Aya Cissoko, Davide Morisonotto en Que Du Luu.

Eurostory 2017

Samen met Dave Boomkens, Ellen Deckwitz en Zeno Kapitein voor Eurostory bij het Eurovisie Songfestival 2017 in Kyiv, Oekraïne, net na de prachtige overwinning van Salvador Sobral voor Portugal, met Amar pelos dois.

Lezing in Estland

In Estland mocht ik komen vertellen over Toen kwam Sam, dat toen net in het Ests was uitgekomen, in een vertaling van Kerti Tergem. Ik werd begeleid en vertaald door auteur Kätlin Kaldmaa.

Schrijfvakantie

Samen met schrijver en vriend Pim Lammers ga ik van tijd tot tijd een weekje ergens schrijven. Zo maakte hij eens in zes dagen wel twintig nieuwe gedichten! Hier zie je ons bij een hunebed in Drenthe, waar we aan het eind van een werkdag naartoe gefietst waren.

Ntando en Marijke

Samen met Ntando en Marijke werd ik in 2021 uitgenodigd door de bibliotheek van Nijmegen om ons boek Gloei te komen signeren. Ntando en Marijke zijn twee van de geïnterviewden uit dat boek. Het was een eer om dat met hen te mogen doen én gezellig.

Benji Davies

Een niet zo goede foto van een wel heel goede tekenaar - Benji Davies debuteerde in Nederland met een mega-succes, De kleine walvis (uitgeverij Luitingh-Sijthoff). Het boek werd zelfs gekozen als Prentenboek van het Jaar. Ik mag zijn titels vertalen en daar ben ik heel trots op.