Edward van de Vendel

Boeken

Stem op de okapi
met tekeningen van Martijn van der Linden

Een moment tijdens de voorbereiding voor dit boek: tekenaar Martijn van der Linden en ik overlegden over de structuur terwijl we als enigen in het oude okapi-paviljoen van Diergaarde Blijdorp zaten en voor ons drie okapi's in hun stallen stonden. Buiten mistte het, maar binnen was het warm - door de okapi's.

Ik wilde een uitgebreide ode schrijven aan dit prachtige dier - het enige familielid van de giraf, in het wild alleen te vinden in de bossen van de Democratische Republiek Congo. Het dier is majestueus en verlegen tegelijkertijd, een prachtige combinatie. Ik wilde ook heel graag een boek maken waarin tekst en beeld even sterk vertegenwoordigd waren, en waarin Martijns veelzijdigheid getoond werd. We bedachten daarom negen hoofdstukken, die elke keer anders van vorm en beeld waren: een voorstel-hoofdstuk dat heel realistisch is, een beeldhoofdstuk met alleen maar fantasie-okapi's door Martijn, en verder interviews (zoals met okapi-verzorger Rob van Loon), een geschiedenisoverzicht en een galerij met okapi-portretten door andere tekenaars, zoals Philip Hopman, André Sollie, Annemarie van Haeringen, Floor de Goede, Floor Rieder en nog veel anderen.

Op het omslag van het boek (vormgegeven door Steef Liefting) staat dan ook: wie dit boek leest heeft er een lievelingsdier bij.

  • Behalve onderstaande bekroningen kreeg tekenaar Martijn van der Linden ook een Vlag en Wimpel van de Penseeljury 2016.

Bekroningen

Vertalingen

De cover van "Vali okaapi" van Vali okaapi, vertaald door Kerti Tergem}

Vali okaapi

Taal
Ests
Vertaler
Kerti Tergem
Uitgeverij
Päike ja Pilv