Podcast Lawines Razen
In deze podcast herlees en bespreek ik klassieke Nederlandse kinderboeken met schrijvers van nu. Ik maakte in de zomer van 2022 voor Vuurland het eerste seizoen, samen met Ignace Schoot, die de montage deed. Zoek naar Lawines Razen op je favoriete podcast-app, of speel hieronder alle afleveringen af.
Logo: Floor de Goede
Financiële steun: Nederlands Letterenfonds
Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.
Aflevering 1 - Lawines razen
Lawines razen (1954) van An Rutgers van der Loeff werd bekroond als allereerste Kinderboek van het jaar (voorloper van de Gouden Griffel) en in vijftien landen vertaald. Het speelt zich af in een Zwitsers bergdorpje en al op de eerste bladzijden rolt de eerste lawine van de berg.
Gasten zijn schrijvers Rita Verschuur (tevens goede vriendin van wijlen An Rutgers van der Loeff) en Sanne Rooseboom (van bv. Het Ministerie van Oplossingen).
Aflevering 2 - Kon hesi baka/Kom gauw terug
Kon hesi baka / Kom gauw terug (1976) van Henk Barnard kreeg de Gouden Griffel 1977. Het verhaal gaat over Georgien, een meisje in Suriname vlak voor de onafhankelijkheid in 1975 en werd ook bewerkt tot een televisieserie.
Gasten zijn schrijvers Zindzi Zevenbergen (van bv. Lennox en de Gouden Sikkel) en Chris Polanen (van bv. Centaur).
Aflevering 3 - El is zo blij met Els
El is zo blij met Els (1982) van Liva Willems was het eerste kinderboek waarin een lesbische relatie voorkwam. Het werd bekroond met de Gouden Driehoek voor kinderboeken die bijdroegen aan de homo-emancipatie.
Gasten zijn schrijvers Dolf Verroen (van bv. Droomopa, hij reikte destijds de Gouden Driehoek uit aan de schrijfster) en Pim Lammers (van bv. Het Lammetje Dat Een Varken Is), respectievelijk de oudste en jongste Zilveren Griffelwinnaar ooit.
Aflevering 4 - Het malle ding van bobbistiek
Het malle ding van bobbistiek (1970) was het eerste boek van Leonie Kooiker en kreeg meteen de Gouden Griffel. In het boek vinden twee broertjes een goedje uit waarmee ze een vliegtuigje kunnen bouwen.
Gasten zijn schrijvers Mirjam Oldenhave (van bv. de boeken over Mees Kees) en Kevin Hassing van de Mus & Kapitein Kwaadbaard-serie.
Aflevering 5 - Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt
Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt (1978) is misschien wel het raarste boek van Guus Kuijer. Miekes ouders zijn dood en wonen, beledigingen schreeuwend, in een grafkist in de tuin, en de arme Mieke wordt in een wereld van onverschillige, kwaadwillende volwassenen beschuldigd van een moord. En dan moet ze ook nog een nieuwe moeder zien te vinden…
Gasten zijn schrijvers Annet Schaap (van bijvoorbeeld de grote nieuwe klassieker Lampje, Gouden Griffel 2018) en Gideon Samson (die met Zeb. de Gouden Griffel van 2019 kreeg).
Aflevering 6 - Boris
Boris (1966) is een van de bekendste boeken van Jaap ter Haar en gaat over de twaalfjarige Russische jongen Boris Makarenko. Het boek speelt in 1942 ten tijde van de belegering van Leningrad door de Duitsers.
Gasten zijn schrijvers Lydia Rood, die zowel voor kinderen als voor volwassenen schrijft, in vele genres, en Jacques Vriens, bekend van boeken die op school spelen of van zijn historische kinderromans.
Aflevering 7 - Berichten voor bezorgde kinderen
Berichten voor bezorgde kinderen (1973) van Willem Wilmink is een van zijn eerste bundelingen van liedteksten voor kinderen en bevat o.a. het bekende Frekie en Visite uit de hemel.
Gasten zijn dichter Bette Westera, bekend van haar twee Gouden Griffelbundels Doodgewoon en Uit Elkaar, en tekstschrijver en cabaretier Jan Beuving, die op dit ogenblik aan de reprise van zijn programma Restante begint.
Aflevering 8 - Kinderen van Moeder Aarde
Kinderen van Moeder Aarde (1985) van Thea Beckman is het eerste boek van een trilogie die in de toekomst speelt – lang na de Derde Wereldoorlog. Op Groenland ontstaat een nieuwe samenleving waarin vrouwen de baas zijn.
Gasten zijn Bibi Dumon Tak en Jan Paul Schutten, beiden vooral bekend door hun non-fictieboeken voor kinderen, beiden Gouden Griffelwinnaars en daarnaast ook elkaars levenspartner.
Aflevering 9 - De torens van februari
De torens van februari (1973) van Tonke Dragt kreeg geen enkele prijs, maar de schrijfster zelf heeft vaak gezegd dat het haar beste boek is. Bovendien is het boek een cult-klassieker geworden, vooral in jaren met een schrikkeldag. In het boek wisselt de hoofdpersoon op 29 februari van wereld door het uitspreken van een geheimzinnig ‘woord’.
Gasten zijn Pieter Koolwijk en Yorick Goldewijk, respectievelijk de Gouden Griffelwinnaars van 2021 (Koolwijk met Gozert) en 2022 (Goldewijk met Films die nergens draaien).
Aflevering 10 - Liefdesverdriet
Liefdesverdriet (1983) kreeg in 1984 een van de twee Gouden Griffels. Karel Eykman, die dit jaar overleed, schreef een novelle over hoe Monika opkrabbelt nadat haar vriend het uitgemaakt heeft. We bespreken ook twee van Eykmans dichtbundels over de liefde, namelijk Wie Verliefd Is Gaat Voor (1982, Vlag en Wimpel) en Zonder Liefde Ben Je Nergens (2003).
Gasten zijn de dichters Iduna Paalman (die in 2019 debuteerde met De Grom Uit De Hond Halen) en Kees Spiering, van wie in 2018 de verzamelbundel Jij Begint uitgegeven werd.
Aflevering 11 - Auww!
Auww! (1983) kreeg in 1984 een van de twee Gouden Griffels. Veronica Hazelhoff schreef een derde boek over Maartje, waarin ze na een aanrijding in het ziekenhuis belandt en een bijzondere vriendschap sluit met Agatha, de vrouw die naast haar ligt.
Gasten zijn de schrijvers Janneke Schotveld (onder andere bekend van haar Superjuffie-reeks) en Koos Meinderts, die in 2017 de Gouden Griffel kreeg voor Naar Het Noorden.
Aflevering 12 - Suikerriet Rosy
Suikerriet Rosy (1983) is een klassieker van de in 2022 overleden grote Curaçaose auteur Diana Lebacs. Het gaat over Rosy die suikerriet verbouwt op een eilandje, maar na een verwoestende storm moet ze een nieuw leven op zien te bouwen – ze gaat in de huishouding op Curaçao werken. Dat verandert haar hele leven…
Gasten zijn de schrijvers Milouska Meulens (van o.a. Mondi, velen kennen haar ook nog als presentatrice van Het Jeugdjournaal) en Wensly Francisco (ook bekend als documentairemaker, bijvoorbeeld van de indringende serie Rauw Curaçao.
Aflevering 13 - Pitjemoer
Pitjemoer (1980) was een belangrijk boek voor de Vlaamse schrijver Henri van Daele. Niet alleen kreeg hij er veel prijzen voor, waaronder de Staatsprijs, ook betekende het een ommekeer in zijn werk: hierna schreef hij zo’n vijftien frisse, heel eigen boeken die speelden in het dorpje van zijn jeugd. In Pitjemoer is zijn oude grootvader de hoofdpersoon.
Gasten zijn de schrijvers Marita De Sterck (van jeugdboeken als Wild vlees, ze kende Van Daele goed) en Jef Aerts (van bijvoorbeeld De blauwe vleugels, toen hij kind was ontmoette hij Van Daele bij een auteursbezoek).
Aflevering 14 - De prinses van de moestuin
De prinses van de moestuin (1991), een prentenboek van de zussen Annemie en Margriet Heymans, kreeg een Zilveren Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs én de Nienke van Hichtum prijs en vertelt in beeld en tekst een poëtisch verhaal over hoe twee kinderen de nagedachtenis van hun overleden moeder weer tot leven wekken.
Gasten zijn de tekenaars Hedy Tjin (die de afgelopen jaren voor ál haar kinderboeken bekroond werd) en Floor de Goede (stripmaker en tekenaar van bijvoorbeeld Gloei en Rekenen Voor Je Leven).