Edward van de Vendel

Podcast Lawines Razen

In deze podcast herlees en bespreek ik klassieke Nederlandse kinderboeken met schrijvers van nu. Ik maakte in de zomer van 2022 voor Vuurland het eerste seizoen, samen met Ignace Schoot, die de montage deed. Zoek naar Lawines Razen op je favoriete podcast-app, of speel hieronder alle afleveringen af.

Logo: Floor de Goede
Financiële steun: Nederlands Letterenfonds
Muziek: Capering door Blue Dot Sessions.

Aflevering 1 - Lawines razen

Lawines Razen (1954) van An Rutgers van der Loeff werd bekroond als allereerste Kinderboek van het jaar (voorloper van de Gouden Griffel) en in vijftien landen vertaald. Het speelt zich af in een Zwitsers bergdorpje en al op de eerste bladzijden rolt de eerste lawine van de berg. 

Gasten zijn schrijvers Rita Verschuur (tevens goede vriendin van wijlen An Rutgers van der Loeff) en Sanne Rooseboom (van bv. Het Ministerie van Oplossingen). 

powered by Sounder

Aflevering 2 - Kon hesi baka/Kom gauw terug

Kon Hesi Baka / Kom Gauw Terug (1976) van Henk Barnard kreeg de Gouden Griffel 1977. Het verhaal gaat over Georgien, een meisje in Suriname vlak voor de onafhankelijkheid in 1975 en werd ook bewerkt tot een televisieserie. 

Gasten zijn schrijvers Zindzi Zevenbergen (van bv. Lennox en de Gouden Sikkel) en Chris Polanen (van bv. Centaur). 

powered by Sounder

Aflevering 3 - El is zo blij met Els

El Is Zo Blij Met Els (1982) van Liva Willems was het eerste kinderboek waarin een lesbische relatie voorkwam. Het werd bekroond met de Gouden Driehoek voor kinderboeken die bijdroegen aan de homo-emancipatie.

Gasten zijn schrijvers Dolf Verroen (van bv. Droomopa, hij reikte destijds de Gouden Driehoek uit aan de schrijfster) en Pim Lammers (van bv. Het Lammetje Dat Een Varken Is), respectievelijk de oudste en jongste Zilveren Griffelwinnaar ooit.

powered by Sounder

Aflevering 4 - Het malle ding van bobbistiek

Het Malle Ding Van Bobbistiek (1970) was het eerste boek van Leonie Kooiker en kreeg meteen de Gouden Griffel. In het boek vinden twee broertjes een goedje uit waarmee ze een vliegtuigje kunnen bouwen.

Gasten zijn schrijvers Mirjam Oldenhave (van bv. de boeken over Mees Kees) en Kevin Hassing van de Mus & Kapitein Kwaadbaard-serie. 

powered by Sounder

Aflevering 5 - Hoe Mieke Mom haar maffe moeder vindt

Hoe Mieke Mom Haar Maffe Moeder Vindt (1978) is misschien wel het raarste boek van Guus Kuijer. Miekes ouders zijn dood en wonen, beledigingen schreeuwend, in een grafkist in de tuin, en de arme Mieke wordt in een wereld van onverschillige, kwaadwillende volwassenen beschuldigd van een moord. En dan moet ze ook nog een nieuwe moeder zien te vinden…

Gasten zijn schrijvers Annet Schaap (van bijvoorbeeld de grote nieuwe klassieker Lampje, Gouden Griffel 2018) en Gideon Samson (die met Zeb. de Gouden Griffel van 2019 kreeg).

powered by Sounder

Aflevering 6 - Boris

Boris (1966) is een van de bekendste boeken van Jaap ter Haar en gaat over de twaalfjarige Russische jongen Boris Makarenko. Het boek speelt in 1942 ten tijde van de belegering van Leningrad door de Duitsers.

Gasten zijn schrijvers Lydia Rood, die zowel voor kinderen als voor volwassenen schrijft, in vele genres, en Jacques Vriens, bekend van boeken die op school spelen of van zijn historische kinderromans.

powered by Sounder

Aflevering 7 - Berichten voor bezorgde kinderen

Berichten Voor Bezorgde Kinderen (1973) van Willem Wilmink is een van zijn eerste bundelingen van liedteksten voor kinderen en bevat o.a. het bekende Frekie en Visite uit de hemel.

Gasten zijn dichter Bette Westera, bekend van haar twee Gouden Griffelbundels Doodgewoon en Uit Elkaar, en tekstschrijver en cabaretier Jan Beuving, die op dit ogenblik aan de reprise van zijn programma Restante begint.

powered by Sounder

Aflevering 8 - Kinderen van Moeder Aarde

Kinderen Van Moeder Aarde (1985) van Thea Beckman is het eerste boek van een trilogie die in de toekomst speelt – lang na de Derde Wereldoorlog. Op Groenland ontstaat een nieuwe samenleving waarin vrouwen de baas zijn.

Gasten zijn Bibi Dumon Tak en Jan Paul Schutten, beiden vooral bekend door hun non-fictieboeken voor kinderen, beiden Gouden Griffelwinnaars en daarnaast ook elkaars levenspartner.

powered by Sounder