Edward van de Vendel

Over mij

vragen en antwoorden

Waar en wanneer ben je geboren?

Ik ben geboren op 1 augustus 1964. In het ziekenhuis in Leerdam. Maar ik ben opgegroeid in het dorp Beesd, in de Betuwe, in Gelderland, ongeveer midden in Nederland. Mijn ouders zijn er altijd blijven wonen. Beesd heeft ook veel mooie natuur. De rivier de Linge stroomt er vlak langs, en er is een een slingerdijkje met bloesembomen, dat naar het dorpje Tricht leidt (daar fietste ik vaak overheen, want halverwege woonde mijn beste vriend Goos). Er is ook bos en een groot buitenzwembad, en een stationnetje.

Wilde je altijd al schrijver worden?

Mijn moeder was eerst kleuterjuf en later remedial teacher, en mijn vader was eerst directeur van de basisschool en later wethouder. Ik wilde heel graag meester worden. Dat ben ik ook geworden. Ik heb gewerkt in Wijchen (een halfjaar), in Heemstede (negeneneenhalf jaar), in Zuidlaren en De Groeve (zes jaar). Ik was ook een tijdje directeur en adjunct-directeur, en geloof me, ik had altijd de leukste kinderen van het land in de klas.

Las je veel?

Als kind af en toe. Maar nu? Superveel. Ik probeer ook allerlei muziek te luisteren en vaak naar de film te gaan, en vooral mijn vrienden zo veel mogelijk op te zoeken, maar lezen gaat wel boven alles.

Wat zijn je lievelingsboeken?

Dat zijn er heel veel, maar wil je toch een rijtje?
Koning Wikkepokluk de Merkwaardige zoekt een rijk - Wim Hofman
Papa is een hond - Guus Kuijer
De gebroeders Leeuwenhart - Astrid Lindgren
Ze verdrinken ons dorp - An Rutgers van der Loeff
De rover Hoepsika - Paul Biegel
en dus nog heel veel meer…

Hoeveel boeken heb je al geschreven?

Ik denk zo rond de honderd.

Waar gaan ze over?

Dat is heel verschillend. Soms zijn het prentenboeken, soms romans voor young adults. Soms zijn het dichtbundels, soms informatieboeken. Ik heb bijvoorbeeld over vluchtelingen geschreven, over een grote sneeuwwitte hond, over de okapi, over Ajax, over een Japans meisje, over twee verliefde jongens van achttien, over een vosje.