Edward van de Vendel

Over mij

biografie

Edward van de Vendel werd geboren in Leerdam, op 1 augustus 1964. Hij was basisschoolleerkracht voordat hij in 2001 fulltime ging schrijven. Hij schrijft romans voor kinderen en jongeren, poëzie, non-fictie en prentenboeken, die voornamelijk gepubliceerd worden bij uitgeverij Querido. Per oktober 2023 is hij ook uitgever van Blauw Gras.

Hij was initiatiefnemer van de series Slash (jeugdboeken gebaseerd op het leven van bijzondere jongeren), Querido Glow (boeken voor jongeren met LHBTQIA+hoofdpersonen) en Tijgerlezen (boeken voor kinderen die net beginnen met lezen of niet van lezen houden), van Vuurland en van het online literair magazine Eurostory. 

Daarnaast vertaalt hij kinderboeken, waaronder de bekende serie De waanzinnige boomhut van Andy Griffiths en Terry Denton (Lannoo) en maakt hij podcasts, zoals Gloei en Lawines Razen.

Hij kreeg voor zijn oeuvre de Anna Blaman Prijs 2019 (driejaarlijkse literatuurprijs van de stad Rotterdam), stond op de shortlist van de internationale Hans Christian Andersen Award (2024) en zijn boeken werden bekroond met de Gouden Griffel, de Zilveren Griffel (14x), de Gouden Zoen/Lijst (beste boek voor jongeren, 4x), de Woutertje Pieterse Prijs (2x), de Boon voor Jeugdliteratuur en hij werd vijf keer genomineerd voor de internationale Astrid Lindgren Memorial Award. Rechten van zijn boeken werden verkocht naar meer dan vijfentwintig landen.

De rechten van zijn boeken worden beheerd door uitgeverij Querido: Luciënne van der Leije. Klik voor contact hier.

Voor de rechten van Rekenen voor je leven, De dagen van de bluegrassliefde, Oliver, Ons derde lichaam, Het kankerkampioenschap voor junioren, De gelukvinder, Toen kwam Sam en De raadsels van Sam: agentschap élami, klik hier.

Foto: Tim Buiting.