Edward van de Vendel

Nieuws

Goud

Het voor mij ondenkbare is gebeurd: vanochtend kregen Anoush Elman en ik te horen dat ons boek Misjka de Gouden Griffel 2023 heeft gewonnen. Ik denk dat het behoorlijk wat tijd zal kosten voor ik dat ook werkelijk besef, maar het staat geschreven en het was op het Jeugdjournaal te zien, en vanochtend werden Anoush en ik tijdens een les aan een heel lieve groep 7 overvallen door griffeljuryvoorzitter Ernestine Comvalius, dus ik denk dat we het mogen gaan geloven. Dat kun je trouwens hier terugzien.

Het was al zo’n eer om tussen de lijst met fantastische Zilverengriffelwinnaars van dit jaar te staan, en nu mag het boek ook in hetzelfde gouden rijtje staan als de boeken van vele door mij bewonderde auteurs uit de geschiedenis van de kinderliteratuur.

Veel felicitaties ook aan Djenné Fila, die het Gouden Penseel won voor haar prachtige Een kleine geschiedenis van de mens door dierenogen (op tekst van Joukje Akveld).

Ik ben zo dankbaar. Ten eerste aan de jury, die dit boek werkelijk zag en wilde uitlichten. Ten tweede aan de boekverkopers en boekpromotors die Misjka aan wilden bevelen bij lezers. Ten derde aan vormgever Roald Triebels, en aan de geweldige Annet Schaap, die de verloren foto’s uit het boek tot werkelijkheid wist te tekenen. Ten vierde aan de mensen van uitgeverij Querido, in het bijzonder uitgever Wende Wilbers en redacteur Mirjam Bolt, die het boek op de mooist denkbare manier begeleid en uitgegeven hebben. En ten vijfde natuurlijk Anoush/Ramin, Roya/Morsal en de hele familie Elman, die dit goud opgeroepen hebben, gewoon door wie ze zijn.

In de komende kinderboekenweek zal ik een redelijk uitgebreide tournee doen, dus ik zie u of jou misschien in een van de boekhandels of bibliotheken. Misschien tot dan!