Edward van de Vendel

Leestips • Kinder en jeugd

Egalus

Het prentenboek van de kinderboekenweek 2022 is beeldschoon. Tekst en tekeningen zijn van Marije Tolman en de prachtige grote prenten zijn op allerlei manieren te genieten. Zo kun je met name op de achtergrond letten - de risoprint-foto's van bossen en andere landschappen. Soms zijn ze uitgevoerd in fluorescerend oranje (het omgekeerde van wat Marije in Vosje deed - Vosje zelf is trouwens ook twee keer te zien in Egalus), soms in andere kleuren. Je kunt ook op de vele fluo-vogeltjes gaan letten. Op de schutbladen vliegen ze al in groten getale de Egaluswereld binnen. Dan zijn er ook verschillende personages om te volgen, naast hoofdfiguurtje Egalus natuurlijk, zoals de tapir, of de grote vogel met het horloge om zijn vleugel, de krokodillen, de ijsberen, de papegaaiduiker die een selfie nam, et cetera.

Na al dat kijken en herkijken is ook het verhaal fijn. Vanuit een geruststellende tijd in de toekomst blikken egelkinderen samen met hun opa terug op de Sjeestijd, de tijd dat niemand tijd had voor elkaar en al helemaal niet voor hun gezamenlijke leefomgeving. Maar daar was Egalus: de eenzame uitzondering die dag aan dag de rommel uit het bos opruimde en zo een kompas naar een fijnere samenleving werd.

Nadat dochter Liv dit verhaal voor een schoolopdracht had verzonnen, maakte Marije Tolman er een fantastisch prentenboek van. Dank je wel dus, Liv, dank je wel CPNB, voor deze heel mooie kinderboekenweekprentenboekkeuze, en vooral: dank je wel Marije.