Edward van de Vendel

Nieuws

Op de shortlist van de Hans Christian Andersen Award

O, eh, wat? Die drie korte woordjes plopten in mijn hoofd op toen ik vandaag opeens een mail kreeg waarin stond dat ik op de shortlist van de internationale Hans Christian Award 2024 terechtgekomen ben - wat een eer, o, wauw.

De Hans Christian Andersen Award omschrijft de prijs op de eigen website als volgt: 'Given every other year by IBBY, the Hans Christian Andersen Awards recognize lifelong achievement and are given to an author and an illustrator whose complete works have made an important, lasting contribution to children's literature.' De prijs bestaat sinds 1956, wordt steeds aan een schrijver en een illustrator uitgereikt en eerdere prijswinnaars zijn bijvoorbeeld Astrid Lindgren, Tove Jansson, Maurice Sendak, Wolf Erlbruch en Aidan Chambers. De enige Nederlandse winnaars ooit zijn Annie M.G. Schmidt en Max Velthuijs.

Er staan steeds zes auteurs en zes illustratoren op de shortlist en op 8 april wordt in Bologna de winnaar bekendgemaakt. Felicitaties ook aan Bart Moeyaert, die, als ik het goed tel, voor de vierde keer op de shortlist staat! Het gaat om deze namen (gekozen uit 59 gelonglisten):

schrijvers:
Marina Colasanti from Brazil
Heinz Janisch from Austria
Lee Geum-yi from the Republic of Korea
Bart Moeyaert from Belgium
Timo Parvela from Finland
Edward van de Vendel from the Netherlands

illustratoren:
Cai Gao from China
Iwona Chmielewska from Poland
Nelson Cruz from Brazil
Elena Odriozola from Spain
Sydney Smith from Canada
Paloma Valdivia from Chile

Meer informatie kun je hier lezen. En verder: oh, wauw, en wat?!