Edward van de Vendel

Nieuws

Dag Wolf

Wolf Erlbruch, de grote tekenaar, is afgelopen week overleden en dat is heel triest. Hij werd 74 en was een van de weinige kinderboekmakers die zowel de Hans Christian Andersenmedaille als de Astrid Lindgren Memorial Award kreeg. Het bekendst werd hij natuurlijk met Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft, maar ook zijn eigen prentenboeken, zoals De eend, de dood en de tulp zijn er voor de eeuwigheid.

Hij maakte vrolijke kalenders, die in eigen land heel populair waren. Een van die kalenders had als thema 'dieren die aan sport doen' en uitgeverij Querido vroeg me om bij zijn tekeningen gedichten te maken. Ik kreeg prachtige kleurenkopieën en herinner me nog hoe ik in mijn vaste schrijfcafé zat (Engels in Rotterdam) met de tekeningen voor me uitgespreid, wachtend op wat er uit opsprong. Dat bleek geen probleem: zijn werk is zo aanstekelijk dat de woorden vanzelf verschenen.

Het bekendste gedicht dat ik aan Wolf Erlbruch dank is This varkentje, dat ik onlangs nog in de Top-100-aflevering van de Grote Vriendelijke Podcast voor mocht lezen. De gedichten werden gebundeld in Ik juich voor jou, en hoewel ik Wolf nooit ontmoet heb, ben ik nog altijd trots dat we indirect samenwerkten.
Dank je wel Wolf.
Dag Wolf.