Edward van de Vendel

Leestips • Queer

Zo moet het zijn

Becky Albertalli en Adam Silvera zijn twee schrijvers die de young-adultwereld voorgoed hebben verbeterd, doordat hun queer romans, respectievelijk Love, Simon en They both die at the end al jaren- en jarenlang aan de top van de verkooplijsten staan. Ze schreven eerder samen Wat als dit het is, over Ben en Arthur die elkaar in een postkantoor in New York tegenkomen, verliefd worden en drie weken samen zijn. Voor mij hoort dat boek tot het beste dat deze auteurs, ook individueel, schreven, dus het tweede deel, dit Zo moet het zijn, was beladen met heel wat verwachtingen.

De auteurs schrijven dat het schrijven van het boek soms een worsteling was. Dat merk je: in de eerste helft van het boek sleept het zich allemaal een beetje voort. Daarbij lijkt het soms alsof Ben en Arthur een en dezelfde persoon geworden zijn, zo lijkt de schrijfstijl en de karakterisering van de door de auteurs om en om geschreven hoofdstukken op elkaar. Ik had heel wat keren moeite om te bedenken wie nu wie was.

Maar hé, het zijn wel Albertalli en Silvera – en dus zorgt ook Zo moet het zijn weer voor een roes van heerlijk lezen, en krijgen we uiteindelijk echt wel waar we op hopen. In overvloedige mate. Soms, tegen het eind, iets té overvloedig, want dit boek hypert er vaak flink op los. Maar nog eens: hé, het zijn wel Albertalli en Silvera!