Edward van de Vendel

Leestips • Kinder en jeugd

Winnen van de wereld

Een heel welkom idee, en ook een noodzakelijk idee: een jeugdboek waarin de acties van jongeren tegen de vernieling van ons klimaat (die al gaande zijn vanaf 2018, o.a. via Fridays for future, de beweging die tot stand kwam na Greta Thunbergs eerste schoolstaken) de hoofdrol spelen. Het kwam onlangs uit bij uitgeverij Lemniscaat en Mark Boode, een van de oprichters van Teachers for Climate schreef het.

Het werd een heel fijn leesbaar boek, waarin de vijftienjarige Yanna de hoofdrol speelt. We volgen haar 'klimaatontwaken' en vooral de weg naar actie. Dat dat allemaal niet zomaar soepel verloopt laat dit boek goed zien. Want wat als je beste vriendin je totaal niet begrijpt? Wat als je ouders en je tweelingbroer het niet begrijpen? En wat als je je wel thuisvoelt in je nieuwe groep vrienden en actievoerders, maar als ook daarbinnen weer misverstanden ontstaan? Winnen van de wereld laat ons klimaatacties van binnenuit zien, en doet dat aan de hand van een geloofwaardig meisje, met in het plot ook nog een aangename, geloofwaardige lovestory.

Het boek bevat informatie ná het verhaal. Klimaatactietips van heel veel van de nu actieve klimaatactivistische jongeren, adressen en overzichten. Sterk boek.