Edward van de Vendel

Leestips • Kinder en jeugd

Supergroen

Elk jaar worden er weer allerlei kinderboeken geproduceerd die passen binnen het thema van de kinderboekenweek. Dit jaar is dat thema 'gi-ga-groen' en tja, dan is de titel van Thijs Goverdes nieuwe boek aardig in de richting: Supergroen. Nu heb ik niet alle thema-boeken gelezen, maar één ding was me al op bladzijde twintig duidelijk: dit boek hoort bij de winnaars.

Supergroen heeft als ondertitel 'Helden en schurken van het voedselbos', en Thijs Goverde vertelt in dit boek over zijn stukje land met de naam De Dassenhof, waar hij eetbare planten probeert te laten groeien. Dat lijkt niet meteen een kinderonderwerp, maar álles is een kinderonderwerp als je het doet zoals Goverde het hier doet: gráppig, en zo soepel opgeschreven. En samen met alle vrolijkheid giet hij ongemerkt heel veel informatie in zijn zinnen.

Een quote:
'Er zijn twee dingen die je kunt doen als je tegen een nadeel aanloopt. Je kunt met je voeten stampen en rood aanlopen en gillen dat je NIET WILT dat je een nadeel hebt. Maar je kunt ook diep ademhalen, tot tien tellen en gewoon aanvaarden dat je soms met tegenslag te maken krijgt in het leven. Nu heb ik vijftig jaar levenservaring opgedaan, en hoe ouder je wordt, hoe wijzer. Dus je snapt wel wat ik doe.
Inderdaad, stampen en gillen. Vaak is dat toch gewoon het beste.'

En dat dan een boek lang, snap je? Met ook nog eens fijne tekeningen in kleur van Saskia Heijmans, en de garantie dat je na het lezen allerlei dingen weet over de supersterren en de schobbejakken van het plantenrijk. Dus: supergoed.