Edward van de Vendel

Leestips • Kinder en jeugd

Sara Paletti

Dat Manon Sikkel houdt van sterke meisjespersonages - waarschijnlijk ingegeven door haar liefde voor Pippi Langkous van Astrid Lindgren - valt mooi af te lezen aan Sara Paletti, de sterke en inventieve hoofdpersoon van haar nieuwe boek én serie die beide ook Sara Paletti heten.

We kennen Manon Sikkel als kinderboekenambassadeur en als auteur van veel montere series als Izzylove, Elvis Watt en Geheim agent oma. In Sara Paletti draait alles om de krakkemikkige flat waarin Sara met haar ouders woont en waar ook nog wat andere mensen verblijven, die gaandeweg het verhaal allemaal voorbijkomen. Sara heeft het ene plan na het andere: ze heeft een bouwkeet omgebouwd tot reservehuisje, ze regelt het bezoek van een clown voor haar weinig lachende moeder, ze leert haar schattige flatgenootje Alfie (een jongetje in een jurk) skaten en ze probeert de flat te redden van de afbraakplannen van de burgemeester.

Er is vaart, er is vrolijkheid, er is diversiteit, er zijn oplossingen en goede eindes - precies dat wat een serie als deze nodig heeft. Extra fijn zijn de kleurtekeningen van Katrien Holland. Op bijna elke spread is er wel iets te zien in haar heerlijk rommelige pastelkleurenstijl (beetje Quentin-Blake-achtig), waar net zoveel plezier afspat als van Sikkels schrijven. Dus: kijklol, leeslol.