Edward van de Vendel

Leestips • Kinder en jeugd

Rinus

Met het figuurtje Rinus (een klein neushoorntje) hebben Ingrid en Dieter Schubert een heerlijk nieuw kinderboekpersonage geschapen. We zien hem op de cover van hun nieuwste prentenboek met een pleisterje op zijn knie (met op de pleister een plaatje van een krokodil) en op de schutbladen zien we hem rechtop lopen met een regenboogtasje. Hij doet op de titelpagina ook nog even een radslag en nog voor de eerste spread weten we: ah, zó'n jochie.

Dan moet het verhaal dus nog beginnen. Daarin leren we die andere neushoorn van het omslag kennen: opa. Hij was zijn leven lang een krachtpatser en een held, maar wordt nu, met bril en al en behangen met medailles die uit betere tijden stammen, verzorgd door een groep dieren, die, aten we zeggen: thuiszorgdieren zijn. Dat levert heel grappige tekeningen op. De wasbeer die opa's poten wast (logisch voor een wasbeer), de egels die zich (logisch voor egels) over zijn nagels en hoorn ontfermen, en natuurlijk is er ook een neushoornvogel.

De rest van het verhaal gaat over Rinus die zelf een held wil worden, maar vooral gaat het toch over de warme liefde tussen grootvader en kleinkind. Met dus twee in potentie onvergetelijke nieuwe kinderboekpersonages. Dit extra, extra, extra fijne Schuberts-boek doet verlangen naar meer over Rinus en Rinusopa. Dus wie weet?