Edward van de Vendel

Leestips • Kinder en jeugd

Patina

'Jason Reynolds: lievelingsauteur. Na geweldige romans als Echte Amerikaanse jongens, 67 seconden, Toen ik de sterkste was en Let goed op, is nu Ghost, het eerste deel van zijn serie over de leden van een hardloopteam, vertaald.'

Het bovenstaande schreef ik als introductie van de leestip over Ghost, het eerste deel in de hardloopserie van Reynolds, en ik sprak de hoop uit dat de overige drie delen ook vertaald zouden worden. En nu is Patina er, deel twee. Laat ik alvast maar wéér de hoop uitspreken dat ook deel drie en vier straks uit zullen komen, bij mijn vorige hoop-uitspreken is het tenslotte ook gelukt.

Patty (Patina) heeft geen grootse gezinshistorie: haar vader is plotseling overleden, haar moeder is door diabetes beide benen verloren, en aan het begin van het boek moet Patina ook nog eens op een nieuwe school beginnen en aan nieuwe kinderen in haar hardloopteam wennen. Haar stem, die het verhaal vertelt, is er een van zich-groot-houden. Van stoer doen en je emoties uiten in snelheid. Van de dingen wegstoppen tot ze tevoorschijn barsten. En zoals altijd doet Reynolds dat prachtig. Knap dat dit boek net zo vervoerend is als Ghost. Op naar Sunny en Lu.