Edward van de Vendel

Leestips • Kinder en jeugd

Mondi

Mondi is het tweede boek van Milouska Meulens, en ze maakte het zichzelf schrijftechnisch niet makkelijk: ten eerste voert ze vier broers op (die dus allemaal een eigen stem en karakter moeten krijgen) en ze gebruikt (omdat het boek op Curaçao speelt) veel Papiamentu. Maar met beide aspecten weet ze goed raad. De jongens kun je al snel goed van elkaar onderscheiden, en het Papiamentu en de namen van struiken en bomen kregen een kleurtje, waardoor je ze makkelijk achter in het boek op kunt zoeken.

Die heerlijke natuurbeschrijvingen zorgen voor een rijk boek, waarbij dan ook nog eens de fijne tekeningen van Hedy Tjin komen. Maar ook met de actie zit het goed. Vanuit het perspectief van de oudste jongen, DeeJay, de helft van een tweeling, krijgen we het spannende verhaal van een geheimzinnig hutje, waar een man woont die volgens de jongens aan brua doet (zwarte magie). En anders dan in andere boeken blijkt dat ook wáár te zijn.

Mondi is ook het verhaal van een gezin dat van Curaçao naar Nederland verhuist en dus alles wat bekend is achter moet laten. Dit boek, met zijn vele aspecten, is een sterk geheel geworden, waarin Meulens bewijst dat ze niet alleen origineel, maar ook heel soepel kan schrijven. Ik heb het met veel plezier gelezen.