Edward van de Vendel

Leestips • Queer

Liefdeloos

De graphic novels van de Heartstopper-reeks overspoelden dit jaar de queer-young-adultsecties van de boekhandel, vooral nadat de gelijknamige Netflixserie uitkwam. Alice Oseman werd er wereldberoemd mee. Maar nu is ook haar 'gewone' young adultroman in het Nederlands vertaald: Liefdeloos.

Het boek begint zoals heel veel uit Amerikaanse YA-boeken beginnen: een groepje jongeren begint aan een college-jaar, ze stuntelen wat af in de liefde, en er zijn onduidelijkheden en misverstanden, er zijn vriendschappen en nieuwe ontmoetingen. Ze worden in Liefdeloos uitgebreid beschreven, en je kunt in eerste instantie denken: dit heb ik al vaker gelezen.

Maar toch is dat niet zo. Want Georgia, de hoofdpersoon uit Liefdeloos, heeft iets anders uit te zoeken dan de meeste personages in dit soort boeken. Ze denkt dat haar leven af moet stevenen op een eerste kus, en dat er daarna seks moet plaatsvinden, alleen: ze walgt als ze eraan denkt. Ze komt er uiteindelijk achter dat ze aseksueel en aromantisch is. Dat doet Oseman heel goed, je leest echt van binnenuit welke twijfels er dan spelen en hoe moeilijk het is om als 'ace aro' uit de kast te komen.

Het boek eindigt daarna met een fijne opruiming van alle misverstanden, en met iets wat wellicht ook wat minder gebruikelijk is bij dit soort romans: veel Shakespeare-referenties. Liefdeloos is daardoor een nice read, maar het verbreedt ook je LHBTQIA+-perspectief. En dat is belangrijk.