Edward van de Vendel

Leestips • Kinder en jeugd

Julia en de haai

Julia en de haai is een boek zoals er niet veel zijn. Het doet sprookjesachtig aan, met de setting op een klein Noord-Brits eiland, en kinderen en ouders die weet hebben van de geheimen van de zee en de geheimen van de ruimte. En er is ook een vuurtoren, en een geheimzinnige haai - sprookjesachtige ingrediënten dus. En toch is Julia en de haai ook een realistisch boek over hoe je als kind en vader moet leren leven met een moeder die niet gebalanceerd is, en nu eens hyper-enthousiast en dan weer dodelijk depressief is. O ja, en er is ook pestproblematiek.
Een sprookjesachtig én psychologisch probleemkinderboek dus? Ja, misschien, maar ook een spannende vertelling met bootreizen in de storm. En er is ook een schattig katje, en er is ook een bijzondere vriendschap. En er zijn ook poëtische dromen.

Kortom, de omschrijving van dit boek kan niet anders dan met een hoop 'en er is ook'-zinnen. Kiran Millwood Hargrave schreef het, en haar man Tom de Frenton maakte er zwierige decors bij, Misschien kun je het overvol noemen, maar zowel tekst als tekeningen zijn zo overtuigend dat alles past. Julia en de zee is een prachtige vondst van uitgeverij Ploegsma, en er is goed nieuws: het makersechtpaar komt met een nieuw boek. Benieuwd of ook dat in Nederland uit zal gaan komen. In de vertaling van Maria Postema dan natuurlijk - voor minder doen we het niet.