Edward van de Vendel

Leestips • Queer

Jamie tegen de wereld

De ondertitel van dit boek luidt: Elf jaar en non-binair. En dat is dan ook het hoofdonderwerp van Jamie tegen de wereld. De Engelse schrijver L.D. Lapinski laat ons kennismaken met Jamie, die al sinds enige tijd weet dat hen non-binair is, en dat vrolijk uitdraagt. Totdat er een keuze opdoemt: samen met hun vrienden Ash en Daisy moet hen kiezen voor de ene middelbare school (een traditionele jongensschool) of de andere (een traditionele meisjesschool). Voor Ash en Daisy ligt de beslissing dus al vast, maar waar moet je voor kiezen als je geen jongen of meisje bent?

We volgen het wensvervullende avontuur van Jaimie die zich genoodzaakt ziet om hun zaak aan de volwassenen duidelijk te maken, en misschien zelfs wel te gaan protesteren. De hoofdstukken worden afgewisseld met 'voorlichtingspagina's', waarin allerlei woorden en begrippen die (vooral) met genderidentiteit te maken hebben worden toegelicht. Dat kan wat belerend overkomen, maar er zijn nu eenmaal weinig (kinder)boeken over non-binairiteit en dus heeft een baanbrekend verhaal als Jaimie tegen de wereld óók de taak om uit te leggen - net als de eerste boeken waar een homo- of lesbische liefde in voorkwam, vele jaren geleden, of, wat minder lang geleden, boeken met transpersonages. Laten we hopen dat juist door romans als Jaimie tegen de wereld het pad geëffend wordt voor verhalen waarin personages zonder emancipatoire opdracht kunnen worden beschreven.

Waarmee ik niet wil zeggen dat dit boek ten onder gaat aan die extra taak. Ik vond het juist een fijnverhaal, met leuke personages en een hoopvol einde.