Edward van de Vendel

Leestips • Kinder en jeugd

Ik ben hier!

Je begint te lezen en je weet het meteen: dit is vintage Joke van Leeuwen. Hoofdpersonage Jona is familie van Pietsie uit Een huis met zeven kamers, van Deesje uit Deesje, van Bobbel uit Het verhaal van Bobbel die in een bakfiets woonde en rijk wilde worden en meer meisjesfiguren uit Van Leeuwens oeuvre. Jona is zo'n meisje dat aandacht heeft voor alle details van de wereld om haar heen, dat met verwondering kijkt en formuleert en dat ook een beetje verdwaald lijkt. Jona is na het sterven van haar moeder vaak bij haar vader op zijn werk in de flat, waar ze geduldig wacht tot hij klaar is met alles wat gedaan moet worden.

Maar Ik ben hier! is ook een klassieke Van Leeuwen door de tekeningen. Die zijn in haar vertrouwde stijl, in zwart-wit, met veel arceringen en sterke, ronde vormen. En ze bevatten ook weer talloze taal- en beeldgrapjes. Het is een blijmakend weerzien voor iedereen die van het werk van Van Leeuwen houdt.

Maar de achtergrond in Ik ben hier! is dreigender dan in bijvoorbeeld haar allervroegste boeken. Jona en haar vader wonen in het stadje Wolem, en 'het water' is op komst. En als het er dan op een dag ook daadwerkelijk is, wordt iedereen gered - behalve Jona. Die bevindt zich op het dak van de werkflat, waar ze eenzame berichten achterlaat voor eventuele redders. Ik ben hier! is een moderne robinsonade, en vooral een zoveelste Joke van Leeuwenboek waarin zwaarte moeiteloos hand in hand gaat met lichtheid.