Edward van de Vendel

Leestips • Kinder en jeugd

If

Het lijkt me dat over dit boek te weinig geschreven is - maar het is weer een van die compromisloze jeugdboeken van Lydia Rood die haar status als eigenwijs en belangrijk jeugdboekenschrijver bestendigen.

If is eigenlijk een boek in een boek. Liesbeth, die we kennen uit een heel aantal andere boeken van Lydia Rood, zoals Niemands meisje en Blauwtje, schrijft. En wat ze schrijft is deze jeugdroman, een parallelverhaal over een meisje (If - kort voor Ifigenia) waarmee Liesbeth zichzelf misschien gedeeltelijk heeft willen blootgeven.

Hoe die connectie tussen werkelijkheid en Liesbeths manuscript precies is, maakt overigens voor het lezen van dit boek niet veel uit, want If is een compleet verhaal over de oudjaarsnacht en nieuwsjaarsochtend van If die het zonder belangstellende naasten moet stellen: haar moeder is ziek en niet in staat haar dochter werkelijk te zien, haar vader is hard en cynisch en haar broer is vooral met zichzelf bezig. Maar ook (vroegere) vriendinnen en vriendje Giovanni laten het afweten.

If is een exegese van eenzaamheid, en Lydia Rood brengt die op een poëtische, eigenzinnige, associatief-literaire manier tot stand, zodat ook dit boek weer een staving van haar unieke schrijverschap is.