Edward van de Vendel

Leestips • Kinder en jeugd

De schoen van tien miljoen

Zoveel verhalenbundels voor kinderen verschijnen er niet, maar De schoen van tien miljoen is een leuke. En een waardevolle: tien auteurs werden in contact gebracht met even zoveel gezinnen, met wie ze spraken over armoede. Dat thema komt dus ook terug in de verhalen, maar dat gebeurt vrijwel steeds zijdelings, niet op een 'ach-ach'-manier.

In het verhaal van Reza & Chee-Han Kartosen-Wong bijvoorbeeld (een flitsende, grappige bijdrage), vormen kinderen een hackteam om wraak te nemen op de belastingdienst en de misstanden die de slachtoffers van de toeslagenaffaire benadeeld hebben recht te zetten. In het verhaal van Najiba Abdellaoui krijgt een klas de opdracht om een brief aan de minister-president te schrijven waarin ideeën staan die de grote problemen van deze tijd kunnen oplossen. Adam bedenkt een heel verrassend plan...

In het verhaal dat ik het mooiste vond, dat van Annet Schaap, maakt een meisje mee dat kledingstukken tegen haar gaan praten - en dan vooral haar lievelingsjas. Dit verhaal is heel helder en tegelijk subtiel (en ontroerend). Ook de andere schrijvers (Anna Woltz, Mohana van den Kroonenberg, Astrid Sy, Milouska Meulens, Gideon Samson, Bette Westera en Maria Lam) leverden mooie bijdragen, waardoor Een schoen van tien miljoen gevarieerd en onderhoudend is.

Ook goed gedaan van uitgeverij Rose Stories, die voor dit project o.a. samenwerkte met de gemeente Den Haag: dat er géén inleiding is, géén grote-mensen-verantwoording. Nee, het gaat echt om de verbeelding. Fijn project.