Edward van de Vendel

Leestips • Kinder en jeugd

De kleren van Sinterklaas

Al een tijdje worden de boeken van Paul Biegel opnieuw uitgegeven door uitgeverij Gottmer. Deze maand kwam zijn geweldige Sinterklaasverhaal, De kleren van Sinterklaas, uit met nieuwe tekeningen van Sanne te Loo die er een heerlijk prentenboek van maakte.

De kleren van Sinterklaas verscheen oorspronkelijk in 1979 als een van de verhalen in Biegels bundel De toverhoed, en daarna als prentenboek in 2008 - ook geïllustreerd door Sanne te Loo. Maar ze deed haar werk vrijwel helemaal opnieuw en voegde een rijke achtergrond toe aan het verhaal van Biegel. Al op de titelpagina zien we Anouk, het meisje dat de hoofdpersoon is, met een tekening die ze van en voor de Sint gemaakt heeft, iets wat niet in Biegels verhaal voorkomt, en pas op het eind van het boek komt die tekening mooi terug. Zo zijn er meer fijne toevoegingen. Maar er zijn ook sterke droomtekeningen, die illustreren wat Anouk wenst of hoopt. Zo is er een schitterende plaat van het paard van Sinterklaas dat naast Anouks huis heeft staan wachten. Ook dát detail komt niet in de tekst voor.

Het verhaal is briljant: Anouk heeft gezien hoe er een koffer werd afgegeven bij haar thuis, en als ze op onderzoek uit gaat blijken er Sinterklaaskleren in te zitten. Ze vertelt er enthousiast over op school - Sinterklaas komt bij haar thuis logeren! En dan begint een gnuivend plot, waarin Biegel Anouks moeder en vader danig voor het blok zet (en die daar vervolgens verrassend uit komen). Een verhaal dat én voor kinderen werkt én voor de voorlezers. In de eetbare taal van Biegel.

Ik mocht over dit boek vertellen bij De Taalstaat op Radio 1 - hier kun je mijn gesprek met Frits Spits terugzien.