Edward van de Vendel

Leestips • Kinder en jeugd

De flat aan het einde van de wereld

Ik heb het niet precies bijgehouden, maar het moeten tijden geleden zijn dat er hier nog eens een uit het IJslands vertaald kinderboek uitkwam. Hulde dus aan uitgeverij Volt. Maar wie denkt: exotisch en dus moeilijk, heeft het helemaal verkeerd, want dit boek is vrolijk, heerlijk leesbaar en het verwarmt het gemoed.

Exotisch is het overigens wél, want het verhaal speelt zich af op een ver IJslands eiland, waar de bewoners hun eigen energie tevoorschijn moeten hometrainen, waar geen wifi is, en waar een oude dame de aanvoerder is van een hele flat vol bewoners. Björk moet er plotseling een winter lang gaan wonen, samen met haar ouders, haar hond en haar puberbroer. Die oude dame is namelijk haar oma (die ze tot dan toe niet heeft ontmoet). Maar Björk - die heel grappig vocaal is over alles - houdt niet op zich te verbazen over de ongelooflijke manieren en gewoontes van het eiland en zijn bewoners. Het gezin wordt er aanvankelijk als echte indringers beschouwd en de ontvangst is niet heel vriendelijk - maar dat draait natuurlijk bij.

De flat aan het einde van de wereld is zo'n heerlijk doorleesboek, met plottwists, met grappen en vooral met een hart. Het kreeg de Icelandic Literary Award en dat is heel mooi: daardoor stak het de zeeën over en kan het nu ook in het Nederlands zo'n Scandinavisch lievelingsboek worden dat we allemaal van tijd tot tijd nodig hebben.