Edward van de Vendel

Leestips • Kinder en jeugd

De eekhoorn legt een ei en andere fabels

De Kinderboekwinkelprijs 2022 ging dit jaar naar De eekhoorn legt een ei en andere fabels, een heerlijk huppelend boek van Janneke Schotveld en Noëlle Smit. Na de moderne sprookjesvertellingen die Schotveld ons met bijvoorbeeld Het kattenmannetje en andere sprookjes gaf, nam ze nu het genre 'fabel' als uitgangspunt. Sommige verhalen in deze nieuwe bundel gaan dus terug op de fabels van Jean de la Fontaine, maar Schotveld verzon ook compleet nieuwe. De toon is lekker los, met af en toe een 'tsja' en 'had ze maar geen kip moeten worden'. Natuurlijk is de moraal nooit ver weg, dat hoort nu eenmaal zo in fabels, maar de luchtigheid (en soms de lichte venijnigheid) maakt dit boek verre van suikerig.

De haas die verslaafd is aan selfies maken, de eekhoorn die liegt tegen zijn vriend, het opruiende fake news dat de specht verspreidt... het maakt de verhalen-van-altijd toch bijzonder actueel.

Noëlle Smit wisselt losse tekeningen op de pagina's af met prachtig volle platen. Ze dompelt de lezer lekker onder in kleur, maar ze laat nooit het werkelijke portretteren van alle dieren los. Samen zorgden Schotveld en Smit dus voor een smakelijke verzameling - een die de Kinderboekwinkelprijs waardig is.