Edward van de Vendel

Leestips • Kinder en jeugd

De dag dat Oorlog naar Rondo kwam

Voor De dag dat Oorlog naar Rondo kwam kregen Lesiv en Romanyshyn al vele prijzen, waaronder de belangrijke Bologna Ragazzi Award. De makers schreven en tekenden dit boek in reactie op de start van de Russische terreur in Oekraïne, die niet in 2022 begon, maar in 2014, met de annexatie van de Krim door Rusland.

Het knappe van dit boek is de ode aan de verbeelding die Rondo, ondanks (of dankkzij) zijn zware thema is. De hoofdpersonages zijn een gloeiend lampje, een roze hondje en een origami-vogeltje. Zij staan voor de gelukkige bevolking van Rondo, en na de zwarte aanval door Oorlog (hier verbeeld als een monster met 'Oorlog' als naam) zijn juist die drie de bron van verzet. Niet door terreurdaden aan de tegenkant te plegen, maar door het licht als wapen te hanteren.

De tekst is sprankelend, de tekeningen zijn ingenieus en grafisch-avontuurlijk, en daarmee is De dag dat Oorlog naar Rondo kwam nog eens veel meer dan het belangrijke boek dat het door het thema al was. Het blijft helaas nog maar een van de weinige kinderboeken die uit Oekraïne vertaald is, maar wel meteen een die pracht paart aan kracht.

Bekijk hier een heel mooie animatie van het boek.