Edward van de Vendel

Liedjes

Right to Comfort
Hasselgård

Tekst
Edward van de Vendel
Muziek
Jostein Hasselgård

Tijdens mijn tijd achter de coulissen van het Eurovisie Songfestival 2003 raakte ik bevriend met de Noorse deelnemer, Jostein Hasselgård. Hij zong het liedje I'm not afraid to move on naar een schitterende vierde plek. Voor het album uit 2006 dat hij met zijn band - die allebei kortweg Hasselgård heten - maakte, schreef ik drie teksten, en twee ervan kwamen op het album terecht: Glamour Golden Me en Right to Comfort.

De tekst vertelt het trieste verhaal van een terminaal iemand en zijn vriend, waarbij de patiënt zijn geliefde niet toelaat in zijn lijden. Hij zegt dat hij doodgaat ziet als het weglopen in zee. De ander - de ik-persoon in de tekst - probeert daar een andere metafoor tegenover te stellen. Hij zegt: als jij er niet meer bent stap jij in mijn lichaam. Je wordt deel van mij, ik zal je altijd bij me dragen. Hij vraagt: Kun je het niet op die manier zien?

Het refrein mondt uit in een zin waarin betoogd wordt dat mensen in dit soort situaties niet alleen het recht hebben om getroost te worden, maar ook om de trooster te mogen zijn.

  • Op de cd-hoes werd mijn naam per ongeluk als 'Edward van de Velde' gespeld.

  • Hierna besloot Jostein Hasselgård om de band te ontbinden en geen verdere solo-carrière te starten.